top of page

Épület robbantások

Épületrobbantások

Nagy forgalmú és beépítettségű területeken álló építmények robbantással történő bontását, általában a robbantásnak a többi épületre gyakorolt feltételezett káros szeizmikus hatása miatt a tervezés kezdeti szakaszában elvetik. Azonban a robbantástechnológia, az időzítés helyes megválasztásával a környezetet érő szeizmikus terhelés optimalizálható.

 

A robbantáskor a környezetet egyszeri, időben elnyújtott, kis töltetekből álló robbantássorozat éri, melynek szeizmikus hatása a környezetre szakszerű tervezés esetén elhanyagolható mértékű.

Előnye a robbantásos bontásnak, hogy a környezetre gyakorolt hatása kisebb, kevésbé zavaró, mint a napokig-hetekig eltartó hagyományos bontás környezetre gyakorolt hatása. A robbantásos épületbontás további előnye az egyéb bontási eljárásokkal szemben a bontási munka nagyobb biztonsága és a bontott tégla újrahasznosítható részének nagyobb hányada, ami annak tulajdonítható, hogy csak a viszonylag kis kiterjedésű robbantási sávban roncsolódik a falazat.

Az épületrobbantások engedélyeztetéséhez szükséges okmányok:

- megrendelő
- bontási engedély
- a tulajdonos hozzájárulása a robbantással történő bontási munkákhoz, ha a megrendelő nem azonos a tulajdonossal
- helyszínrajz (a robbantandó épület és 200 m-es körzete)
- közmű nyilatkozat, melyben a tulajdonos nyilatkozik, hogy a területén levő közművek a saját tulajdonát képezik

Gazdaságosság

A bontási mód kiválasztásánál állandóan felmerülő kérdés, hogy mely bontási mód a leggazdaságosabb.

Kisebb mennyiségű és vékonyabb szerkezeti elemek bontásakor a hidraulikus bontókalapácsok gazdaságosabbak lehetnek, mint a robbantásos bontás, azonban a bontandó mennyiség növekedésével fokozatosan eltűnik a két bontási mód közötti árkülönbség. Földalatti, vékony szerkezeti vastagságú elemeknél (pl.süllyesztett medencéknél) technológiai különbségek következtében a robbantás határozottan olcsóbb mint a hidraulikus törésen alapuló módszerek. További előny, hogy a bontás időtartama lényegesen kisebb robbantás esetén mint egyéb módszereknél.

Vastagabb szerkezeti elemek bontásánál egyértelműen a robbantásos technológiák gazdaságosabbak és lényegesen gyorsabbak. Nagy méretű beton és főként a vasbeton alapok, monolit elemek bontására pedig egyedüli bontási lehetőséget a robbantás kínál.

Környezet védelme

Nem mellékes szempont, hogy a napokig-hetekig tartó bontókalapácsos bontás állandó alacsony frekvenciás rezgéssorozata károsabb lehet a környező építményekre (hiszen közel van az épületek önrezgéshez és hosszabb időn keresztül jelentkezik), mint a robbantás egyszeri, igaz nagyobb amplitudójú szeizmikus rezgés hatása.

Időbeli ütemezés

A robbantási munkák engedélyeztetésére az illetékes bányakapitányságoknak 30 nap áll rendelkezésre. A robbantási munkák engedélyeztetésénél szakhatóságként a rendőrség is résztvesz, amelynek további 30 nap áll a rendelkezésére a szakhatósági állásfoglalásának kiadására. A bányahatóság határideje a szakhatóság (rendőrség) eljárási idejével (max. 30nappal) meghosszabodhat. Általában az engedélyeztetés 5-6 héten lezajlik, azonban ezen időszak alatt az előkészítő fúrási munkákat el lehet kezdeni vagy végezni. 

bottom of page